Főoldal Magunkról Tenyészetünk Madarakról Cikkek Szolgáltatásaink Tartási tanácsok Képgaléria Elérhetőség Linkajánló

"Madarásznak születni kell!"

E jelmondat tapolcai díszmadártenyésztő barátunk hitvallásának összegzése volt, egy munkásságát bemutató újságcikkben.
A hazai "madarászélet" nehézségei ellenére még vannak, kik ráfordított időt, anyagiakat nem sajnálva, gyűjtik a "tollas ékszereket".
Hobbiból létrehozott tenyészállományunk nyilvános megnyitásának fontos célja volt a díszmadár tartás megismertetése, népszerűsítése.
A társállatok tartása, tenyésztése során szerzett tapasztalatainkat szakújságokban megjelent írásainkban, netes fórumokon tettük közzé.
Minél többen szereztek tudomást madárgyűjteményünk létezéséről, úgy jelentkezett egyre több érdeklődő, hogy megtekintené állatainkat.
Már az első röpdék negyed évszázada történő megépítésekor is ismerősök, majd ismerősök ismerőseinek tucatjai, százai voltak évente kíváncsiak színes madarainkra.
Mikor az elsősorban madarászokból álló látogatók száma 2005 évben már megközelítette az ezer főt, úgy döntöttünk, hogy azok előtt is kaput nyitunk, akik eddig még talán sosem találkoztak hasonló tapasztalatokat, ismereteket és szórakozást nyújtó bemutatóval.
A díszmadártartás gyönyörű hobbi, mely művelőjét kisegítheti a mindennapok sokszor idegőrlő taposómalmából, legyen az egy lakásban trillázó kanári, vagy a kertet tarka tollruhával öltöztető röpdesor.
A "jóléti társadalmak" példája mindezt jól bizonyítja
(pl.Belgiumban kb.100.000 ember regisztrált madártenyésztő /2004-es adat/), bár sajnálatos módon, még a szomszédos országok többsége is fejlettebb madártartó kultúrával rendelkezik a hazainál.
A madár gyűjtemény látogathatóvá tételével ezen is szerettünk volna változtatni.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Néhány szó magunkról:
A madarak csodálata, szeretete nagymértékben meghatározta a mi életünket is. Gyermekkorunk óta állatok, elsősorban madarak vesznek bennünket körül, szüleinktől is ezt a példát láttuk, ezt a természet és állatvilág iránti rajongást örököltük.
A madaraknak köszönhetjük, azt is, hogy megismertük egymást és így azon ritka szerencsések közé tartozhatunk, akik ugyanannak a hobbinak hódolva, egymást támogatják, segítik kedvtelésük kiteljesedésében.
Célunk egy olyan díszmadárpark létrehozása, ahol mindazon madárfajok többsége megtalálható, melyek hazánkban csak látogatók elől elzárt magángyűjteményekben élnek, vagy megtekintésükhöz eddig külföldre kellett utazni az érdeklődőknek.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Mórahalmon tervezett és megkezdett kisállatpark építése
külső támogatás nélkül előreláthatóan csak évtizedek alatt érhette volna el megálmodott végleges formáját, így az építkezés félbemaradt, újra kellett gondolnunk elképzeléseinket.
Ennek első lépéseként zákányszéki kertünk jelentős átalakítása, bővítése történt 2011 év tavaszáig, mely mind a madár - gyűjtemény állományában, mind környezetében jelentett látványos fejlesztéseket.

Az évtizedek során kinőtt férőhely, támogatások hiánya, nem éppen segítőkész közigazgatási környezet miatt, folyamatosan kiútkeresést folytatunk, de a kapott együttműködési ajánlatok mögött leginkább csak tisztességtelen szándék rejlett(több önkormányzat vezetője is így próbált szakmai tudást kicsalni tőlünk, majd nélkülünk képzelte el, vagy silány kivitelezésben valósított meg beruházást).
A pályázati forrásokkal kapcsolatban sem volt szerencsénk. Mindezek ellenére nem adtuk fel, új madárparkot építettünk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Balatoni Madárkertről.


Az önerőből létrehozott beruházás a fenntarthatóság okán is, a szívünknek kedves Balaton déli partjának közelében épült fel.
A 8.000m2-es állatpark központi része már elkészült, európai színvonalú madárházakban, tenyésztésre optimalizált röpdékben tekinthetők meg egzotikus díszmadaraink.
Mivel a hely adottságai lehetővé teszik, így folyamatosan tervezzünk, megvalósítunk további fejlesztéseket, melyekről a facebook közösségi oldalon találhatók a legfrissebb információk.
A madárpark a megnyitás évében elnyerte a Balatoni Nyár televíziós műsor felmérése alapján a legértékesebb természetközeli balatoni látnivalók közti a második helyezést.
A szállás.hu utazási portál által meghirdetett országos szavazáson 2008-ban 8. helyezettek lettünk az összes hazai látnivaló közül, számtalan ismert, tradícionális attrakció elé helyezve a szavazók által!
Reméljük az új évben is elégedett látogatók ezrei ismerkednek meg különleges parkunkkal.

Jelenlegi elfoglaltságaink még tették lehetővé, de várható honlapunk megújulása is.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A megszűnt zákányszéki kert bemutatása

Egy állatpark, ami első pillantásra hasonló, mint egy kisebb, hagyományos állatkert, de itt a madaraké volt a főszerep. Olyan madaraké, akik díszmadárként, háziállatként társaságot, kikapcsolódást nyújthatnak kedvelőiknek.
Kertünkbe 1993-ba kerültek az első nagyobb papagájfajok és ekkor épültek a kerti madárröpdék. Az eltelt évek alatt sikerült az egyik legnagyobb hazai madár-fajválasztékot, hozzávetőleg 90 fajt és fajtát
befogadó gyűjteményt létrehozni.
A 2008. március 1.-től szereztük meg a szükséges engedélyeket a "hivatalos megnyitáshoz", vagyis a szolgáltatási díj ellenében is látogatható gyűjteményhez, melyet azóta több tízezer látogató tisztelt meg jelenlétével, gazdagodott élményekkel. Mind eközben állományunk is folyamatosan gyarapodott, nem csak madarakkal, hanem olyan simogatható, eleségért "sorbanálló" kisállatokkal, mint törpenyuszik, nutriák, vagy a különféle mókusfajok.Az állatkertekkel ellentétben, díszmadártartást bemutató mintakertünkben elsősorban nem az ismertetőtáblák segítették a tájékozódást. Vendégeink alapszolgáltatásként szakvezetést kaptak az 1.400m2 telken kialakított parkocska területén, amely során elmondtuk a látott fajról, egyedről való legfontosabb tudnivalókat, tartási, tenyésztési szükségleteiket, megválaszoltuk a felmerülő kérdéseket.
Ezért is választotta már az ország szinte minden régiójából oly sok gyermekcsoport a Madárkertet tanintézeten kívüli foglalkozás céljára.
A gyerekek sokkal többet tanulnak az állatvilág szépséges "gyöngyszemeiről", ha ezekkel nem csak vizuálisan ismerkedhetnek, de közben viselkedésükről, tulajdonságaikról is részletesen informálódhatnak.
A gyűjtemény összeállításakor szempont volt az állatfaj csoportok hasonló tartási igénye és a férőhelyek helyhiány miatt korlátozott száma. Így állataink között nem találhatóak ragadozók, madaraink kizárólag a domesztikáció valamely fokán álló , dísz- és gazdasági hasznuk miatt tenyésztett madarak és egyéb hobbiállatok.
A folyamatosan fejlődő, más állatparkoktól eltérő színes fajválaszték, a madárfajok tekintetében egyik legnagyobb magyarországi bemutató, a szakvezetés hangulata és sok más egyedi szolgáltatásunk is oka lehetett, hogy 2012-ben a TOP kiadványokban a TOP100 legértékesebb hazai látnivaló közé felkerülhetett a Madárkert is.
Amikor a zákányszéki madárpark "kinőtte" területét több kísérletet tettünk településvezetőkkel együttműködve egy közös beruházás megvalósítására, de ezek rajtunk kívülálló okok miatt kudarcba fulladtak.
A térség csekély turisztikai forgalma és más problémák miatt sem lett volna életképes egy új, önálló beruházás, így a park elköltözött.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A honlapon látható képek kizárólag saját állományunkban készültek, kérjük, ne használják őket fel tudomásunk, beleegyezésünk nélkül. . . . .
.
Ráczné Csóti Tímea, Rácz Sándor
Balatoni Madárkert - díszmadártenyésztő, turisztikai szolgáltató

.................................><meta name="keywords" content="papagáj,díszmadár,páva,turizmus,kirándulás,kisállat,mókus,kisállatpark,madárpark,díszállat"