A leggyakrabban
eleségként felkínált zöldségféle a
sárgarépa, uborka. Ezeket mindig
frissen, permettől mentesen kínáljuk
madarunknak.
A sárgarépát reszelővel lereszelve,
egyes madaraknak karikázva, nyersen
adhatjuk önmagában, vagy a lágyeleség
egyik összetevőjeként főtt tojással
vagy esetenként reszelt trappista/edami
sajttal.
A levél
zöldségek közül leginkább pázsitfű
félék, kétszikű gyomnövények
levelét, bugáit kínáljuk.
FONTOSNAK
TARTJUK KIEMELNI, HOGY A FEJES SALÁTA
PAPAGÁJOK SZÁMÁRA KÖNNYEN VÁLHAT
AKÁR HALÁLOS MÉREGGÉ, EZÉRT
ETETÉSÉT NEM AJÁNLJUK!
Zöldségként
különböző mirelit
zöldségkeverékeket is
felkínálhatunk, természetesen
kiolvasztás után kisebb mennyiségben.
Nyáron a
legtöbb papagáj szívesen „harcol”
a zsenge kukoricával, a csövet
feldaraboljuk és a rácshoz
rögzítjük, akkor remek csemegét és
elfoglaltságot biztosítunk, de a
csutkáról levagdosva a fácán és
baromfiféle is felcsipegeti.
A
csemegekukorica a papagájoknak igazi
csemege. Zsenge kukoricát (mikor még
puha, tejes a szem) szívesen
fogyasztják. Ha a zsengekukorica
csöveket lefagyasztjuk, akkor később
is adhatunk madarunknak csemegét.

Gyümölcsként
a legtöbbet az almát etetjük, ezt
általában minden madár megeszi. Egyes
fajtáknak lehet reszelve, de a
papagájfélék inkább kis szeletkében
a rácsközé rögzítve fogyasztják.
A madarak
eltérő mennyiségben fogyasztják a
zöldséget, gyümölcsöt. Van olyan
fajta, mely megelégszik időnként
egy-egy szelet almával, vagy egy szem
szilvával, szőlővel, de vannak
ínyencek melyek banánt, mangót,
narancsot is megeszegetik; próbálgassuk
a gyümölcsök megismertetését
kedvenceinkkel, a kíváncsiság a
madarak egyik alaptulajdonsága, előbb-
utóbb megkóstolnak minden eléjük
kínált csemegét és annak
fogyásából rögvest láthatjuk mit
szeretnek.
Ide tartozik
még a tűztövisek őszi termése,
valamint a berkenyefélék, ezeket is
szívesen fogyasztják a madarak.
Tűztövist csipegető
ausztrál királypapagáj fióka.
Ehető díszalmát evő
japán mókus.
A szárnyasok
szívesen fogyasztanak zöldeleséget. A
baromfi, fácán, páva és fürj féle
szívesen csipegetik a zsenge füvet,
kapirgálnak. Ha erre nincs alkalmuk
(zárt volieres tartás), akkor nekünk
kell gondoskodni a zöldeleségről. A
papagájoknál pedig egyértelműen ránk
váró feladat.
Télen idönként kaphatnak a
káposztafélék közül kínai kelt,
bár puffasztó, gázosító hatása (ami
egyébként más káposztafélékhez
képést jóval csekélyebb) és a
vegyszerezések miatt nem a
legbiztonságosabb huzamosabb ideig, nagy
mennyiségben történő etetése.
Tavasszal a rügyező szomorúfűz,
duzzadt rügyei, majd apró levelei
papagájaink fő "zöld"
forrása. A legkorábban a tyúkhúr
szokott megjelenni kertjeinkben, de ennek
etetésével is vigyázzunk, mivel
nitrátokat köt meg, melyek káros
hatással lehetnek madarainkra.
Később több lehetőségünk nyílik, a
pitypang, pázsit fű, egyéb puha
szálas füvek, parcsin etethető
madarainkkal.
A papagájok csőrükkel könnyedén
kicsípkednek a felkínált
zöldeleségből, viszont a
tyúkalkatúaknak érdemes szekcskázva,
4-10 cm-es darabokra vágva felkínálni.
A tiszta (kutya és egyéb ürüléktől
mentes) kertrészek fűnyírásakor
összegyüjtött zöldzuzalék szintén
jó eleség a baromfiféléknek,
papagájoknak nem javasoljuk, ők
érzékenyebben reagálnak egyes
szennyeződésekre, valamint nem eszik
meg a poros zöldeleséget.
Mindig körültekintően járjunk el a
zöldeleség adagolásánál, túlzott
mennyiség illetve nagyon nedves eleség
hasmenést okozhat. Ezen kívül mindig
figyeljünk arra, nehogy mérgezett
növénnyel etessük meg
háziállatainkat.
|