Zöldszárnyú király papagáj
(alisterus chloropterus)

Származási helye Ausztrália. Tenyészetünkben a Magyarországon még csak néhány példányban fellelhető A.c. moskowskii alfaj található meg. A faj jelenleg bejelentés köteles.
Fuvolázó hangú, barátságos természetű papagáj. A szomszédos röpdében elhelyezett más fajokkal sem agresszív.
Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magas
- párban tartva volier javasolt
- más fajokkal együtt tartható

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, időnként dió, mogyoró, földimogyoró stb.
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Békés természetű, rokonszenves, mutatós papagáj. Szelíd, kiváncsian érdeklődő madarak, az ausztrál királypapagájoknál is halkabb jellegezetes füttyeikkel sűrűn kommunikálnak egymással. Más király fajoktól eltérően nemcsak a hím, de a tojó is sötétvörös testszínű, a nemeket csőrszínük, szárnyfoltjuk kiterjedése és tarkószínezetűk különbsége alapján jól meg lehet különböztetni.
Elhelyzésük legalább három méter hosszú röpdében történjen, egyedül tartva biztosítsuk számukra a rendszeres reptetés lehetőségét. Kétéves korra vedlik ki a fiatalkori zöld tollazat maradékát, hároméves koruban ivarérettek.
Fűthető helyen tartsuk, lehetőleg a hőmérséklet ne menjen 10 Celsius fok alá. Az év bármely szakában költhetnek a vedlési időszakok kivételével, a költéshez nagy méretű, lehetőleg természetes odút helyezzünk el, mérete: 40 x 50 cm alapterületű 100-120 cm magasságú.