Zöldarcú vörösfarkú papagáj
(pyrrhura molinae)

Néha kissé hangos, szívós, nagy rágásigényű madár.Eredeti élőhelyükön, Bolívia, Brazília erdeiben találhatók, ahol 10-20 fős kolóniákban élnek.Táplálékuk gyümölcsök, magvak, apró rovarok, de akár a kisebb rágcsálókat is megfogják.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 30 x 60 cm alapterületű 60 cm magas
- párban tartva 60 x 100 cm alapterületű 70 cm magas
- nagyobb helyen több pár együtt tartható, egyes példányok hajlamosak az agresszivitásra


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
- kevés kendermag, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró, stb
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Tenyészetekben, madárparkokban rendszeresen megtalálható ékfarkú papagájok, az aratinga félék közeli rokonai. Testhosszuk 26cm, testtömegük 10dkg körüli. Fogságban könnyen szelídülnek, rendkívül kíváncsiak, jó hangutánzók. Kézszelíd példányai is hajlamossak néha egy kis csipkelődésre. Időnként biztosítsunk számára különböző vastagságú frissen vágott faágakat.A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. Hosszú életű papagájok, nem ritka, hogy a 30 év feletti madarak is még utódokat hoznak a világra. A nemek közti különbség szakértői vizsgálattal állapítható meg, meglehetősen nehéz feladat.
Kétéves korukban ivarérettek.A költésére az év bármely szakában számíthatunk, de elsősorban áprili-május hónapban, a költéshez megfelelő odú mérete: 20 x 25 cm alapterületű 30 cm magasságú, legmegfelelőbb a kivájt fatörzs. A fészekalj 3-6 tojás. A párok a költési idényen kívül is általában az odúban alszanak.