(frissítve: 2013. jamuár 5.)
Ismét itt a tél, aki elkezdi a vadmadarak etetését, tavaszig ne hagyja abba,ezzel az odaszokott madarak életét veszélyeztetné!

Miként etessünk:

Az etetők sokféle változatban készülhetnek, a hagyományos házikó forma fogadja a legtöbb látogatót, de ha esetleg túl sok veréb szokott rá, elverhetik a kisebb énekes madarakat.
A cinegék, zöldikék számára apró szemű fémhálóból készült henger az ideális, melyet legtöbb áruház "mogyorótartó"-ként árusít, de nálunk bevált napraforgóval feltöltve.
Műanyag flakonból is készülhet etető, mely a kupakon átfúrt akasztóval van felfüggesztve, az eleség az oldalán kivágott ajtócskán elérhető. A flakon aljára kis lyukakat kell fúrni, hogy az esetlegesen bekerülő csapadék ne maradjon a magokon.
A párkányra kiszórt magokat szedegető madarak nemcsak könnyebben vészelik át a telet,de az etetést végző számára is élményt nyújtanak.
Készíthetünk madárkalácsot, a rigófélék szívesen rájárnak a faágakra felszúrt gyümüölcsökre is.
A kertben elültetett bokrokat, fákat úgy válogassuk meg, hogy termésük alkalmas legyen a kerti vendégek téli élelmezésére.


Mivel etessünk:


A kisállatkereskedésekben, takarmányboltokban kaphatók különféle magkeverékek, madárkalácsok, de ezeket magunk is elkészíthetjük.
A madárkalács zsiradékkal(faggyú), vagy mézzel(a hidegben nem olvad meg és nagy energiatartalma van) gömb formában összetapasztott magkeverék(gabonamagvak, napraforgó, kölesfélék, földimogyoró), melyet dróttal átfúrva, vagy hálóban csomagolva kifüggesztünk a madarak által elérhető helyekre.
A magkeverékek legfontosabb összetevője a napraforgó, amely fehérje és zsiradék tartalmának köszönhetőleg önmagában etetve is teljesértékű táplálék. Mivel a vadmadarak jobban szeretik minden gabonamagnál, így etetőinkben mást nem is helyezünk. A díszmadár etetés során az elhízásra hajlamosító magas olajtartalmú feketenapraforgót nem, illetve csak csíráztatva alkalmazzuk, de nagy energiatartalma a fázó vadmadarak esetén kifejezetten kedvező.
A kifüggesztett szalonna, vagy faggyú kevésbé vonzó a madárkák számára, de ha valaki ezeket kihelyezi, ügyeljen rá, hogy a táplálék natur, sózatlan legyen.
Sok különleges madarat vonz a bokron, fákon hagyott termés. A berkenyék, a tűztövis bogyói egész évre a kertben tarthatják a fekete rigókat, melyekhez téli vendégként fenyő- és szőlőrigók, örvösrigók, csontollúak csatlakoznak. A diófák és mogyoróbokrok vonzzák a fakopáncsokat, a fenyőtobozokra keresztcsőrű járhat. Utóbbiakon az egyre szaporodó mókuspopuláció egyedei is szívesen vendégeskednek.

A madarak itatására legalkalmasabbak a kisebb-nagyobb, vízforgatóval ellátott kerti tavacskák. Egy 10W-os szivattyúval már nemcsak a szabadban telelő díszhalak számára biztosítunk egyész télen nyitott léket, de a környék madarai is hozzánk járnak szomjukat oltani.

Sajnos ez évben már nem tudunk nagyobb mennyiségű napraforgót vadmadár etetésre felajánlani, de sürgős esetben néhány kilogramot szívesen ajándékozunk a jelentkező madárbarátnak.
(Vadmadár etetésre alkalmas napraforgó Zákányszéken a Vasút utcai, valamint a szőregi "Galambázis" takarmány- boltokban is kapható.)
A leggyakrabban előforduló, hazánkban telelő vadmadarak.
forrás:http://bergamott.blogspot.com
Vadmadarak madárparkunk téli etetőin (2012)

mezei veréb háziveréb
(hím, tojó)
nádisármány
(tojó)
széncinke kékcinke
fenyőpinty
(hím, tojó)
zöldike
(hím, tojó)
erdeipinty
(hím, tojó)
Ha elkezdjük a madarak téli etetését, alapszabály, hogy nem szabad abbahagyni, mert ez a már odaszokott madárkák halálát is okozhatja!
A rovarevő énekesek számára a magas olajtartalmú fekete napraforgó a legpraktikusabb eleség a hidegben. Tálalásához sokféle etetőt készíthetünk a kifúrt kupaknál felfüggesztett, kivágott oldalú üdítősflakontól a házikóformán át a képeinken is látható rácsos oldalú etetőig. A lényeg, hogy hótól, esőtől védje a magokat, ha mégis víz kerülne bele, az etető alján kifolyhasson. Az etetőbe tehetünk lisztes magvakat is, de ennek fogyasztói elsősorban a verebek, ritkábban pintyfajok lesznek. A madárkalácsot egyben tartó faggyú funkciója inkább a magok nedvességtől való megóvása, mint táplálék. Észrevételeink szerint a sómentes szalonna darabot is inkább csak addig látogatják a madárkák, míg az át nem fagy. A kihelyezett gyümölcsöket sem csipegetik átfagyás után a rigók. Amennyiben ezeket a kellemes hangú madárkáknak kedvezni szeretnénk, érdemes tűztövist, vadrózsát és más olyan bokrot ültetni a kertbe, melyeknek termése akár a tél végéig is táplálékot biztosít.


 
Vissza a nyitóoldalra: