Szakállas papagáj
(psittacula alexandri)

Igen kedveljük ezt a fajt. A sándor-félék közé tartozik, viszonylag kis helyigényű, a párok órákig is képesek egyhelyben maradva egymással foglalkozni. Viselkedése nagypapagájos.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 40 x 80 cm alapterületű 60 cm magasságú
- párban tartva volier javasolt
- volierben együtt tartható rozella-félékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb., több pár, illetve egyéb sándorfélével nem tartható együtt

Tápláléka: (középpapagájoknak készült magkeverék)
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség (időnként, főtt tojás, sajt stb)


Kedvelt szobamadár, beszédkészséggel rendelkezik , képes szavakat is megtanulni. A hímek erőteljesebbek, csőrük ivarérett korukban piros, a tojóké fekete, a fiatalok szinte teljesen zöldek. Három éves korukra válnak ivaréretté, két és fél éves korukra szinesednek ki teljesen.
Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövését megelőzendő különböző vastagságú friss faágakat helyezzünk el benne, szeret bontani, rágni. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. Könnyebb a takarítás és ha kiegészítjük némi ásványianyagot tartalmazó készítménnyel (pl Zeo-vit), ezáltal a szükséges ásványokhoz hozzájut a madár, valamint az emésztését elősegítő szemcséket is fel tudja szedegetni. Célszerű az ásványi kiegészítőt külön kis tálban elhelyezni.
Minden érdekli, mégis viszonylag kis mozgásigényű madár.
A szakállasok költési időszaka kerti volierben január végétől áprilisig tart,az időjárást ezt sokban befolyásolja, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 25 x 25 cm alapterületű 40 cm magasságú.