Stanley papagáj
(platycercus icterotis)

Ausztráliából származó a laposfarkúak közé sorolt papagáj. A fiatal madarak zöldes színűek, éves korukra színesednek ki.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 30 x 60 cm alapterületű 50 cm magasságú
- párban tartva: 50 x 80 cm alapterületű 70 cm magasságú
- volierben együtt tartható sándorfélékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb, több stanley pár nem tartható együtt, bár elég intenzíven védi párját, revírjét, ezért a legoptimálisabb a páronkénti tartás.


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Egyedül tartva dallamokat megtanul, beszédkészségéről nincs adat. Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövését megelőzendő különböző vastagságú friss faágakat helyezzünk el benne. A madarak szívesen rágják, koptatják a fákat, ezzel a csőrük is kopik. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. Könnyebb a takarítás és ha kiegészítjük némi ásványianyagot tartalmazó készítménnyel (pl Zeo-vit), akkor ezáltal a szükséges ásványokhoz hozzájut a madár, valamint az emésztését elősegítő szemcséket is fel tudja szedegetni. Két évesen válnak ivaréretté.
A rozellák költési időszakával megegyezően kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 20 x 20 cm alapterületű 30 cm magasságú.

A platycercus fajok tartása nagyon hasonló, viszont egymással több pár nem tartható egy volierben. Egy évben több költés is várható.