Pennant papagáj
(platycercus elegans)

 

Ausztrál laposfarkú papagájok közé tartozik.A rozellafélék családjának legnagyobb tagja. A vad alak alapszínezete piros. A kilencvenes évek elején vált ismertté kék színváltozata, napjainkban mint sok más papagájfajnak, a pennantnak is számos színváltozata ismert.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 50 x 80 cm alapterületű 80 cm magasságú
- párban tartva: 70 x 200 cm alapterületű 150 cm magasságú
- volierben együtt tartható sándorfélékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb,
több pennant pár, illetve rozellafélékkel nem tartható közös volierben


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos és fekete napraforgó, szeklice,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Egyedül tartva dallamokat megtanul, van ismerősünk, akinél szavakat, mondatokat is elsajátított. A nemek elsősorban a fejforma és a csőrméret alapján megkülönböztethetők, bár kispennant alfajával keveredve nem mindig egyértelműen eldönthető ránézésre. Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövése megelőzhető különböző vastagságú friss faágakkal, melyek remek szórakozást is nyújtanak kedvencünknek. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk.
A fiatal madarak túlnyomó részt zöld színüek, 1,5 éves korukra színesednek ki. ( A kirepülés kori színezettség mértéke a táplálástól is függ).Két éves korukra válnak ivaréretté, de vannak később érő egyedek, viszont a tojók már 1 éves korukban tojhatnak.
A költési időszaka megegyezik a rozellákéval, azaz kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 30 x 30 cm alapterületű 45 cm magasságú.