Kissándor
(psittacula krameri)

Igen elterjedt és népszerű papagáj fajta. Ázsiai alfajának újabb és újabb színváltozatai jelennek meg. Az afrikai kissándor valamivel kisebb termetű, csőre sötét, feketés színezetű.


Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 40 x 80 cm alapterületű 60 cm magasságú
- párban tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magasságú
- volierben együtt tartható rozella-félékkel, nimfával, polytelis fajokkal stb.


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Kedvelt szobamadár, beszédkészséggel rendelkezik, hangokat, zörejeket utánoz, képes szavakat is megtanulni. A hímeknél 2,5 – 3 éves korukban megjelenik a jellegzetes fekete-rózsaszínes nyaksáv, ami az ivarérettséget is jelzi, a színmutációk általában korábban színesednek és válnak ivaréretté.
Ügyeljünk a kalit tisztán tartására, a csőr elnövése megelőzhető különböző vastagságú friss faágak elhelyezésével, szeret bontani, fákat faragni, rágni. A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. Könnyebb a takarítás és ha kiegészítjük némi ásványianyagot tartalmazó készítménnyel (pl Zeo-vit), akkor ezáltal a szükséges ásványokhoz hozzájut a madár, valamint az emésztését elősegítő szemcséket is fel tudja szedegetni. A tojók főként költési idő kezdetén hallatják hangjukat.
A kissándorok költési időszaka kerti volierben január végétől április elejéig tart, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 25 x 25 cm alapterületű 45 cm magasságú.