Király papagáj
(alisterus scapularis)

A hasonló méretű nagypapagájokhoz képest számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek érdemessé teszik arra, hogy sokkal több régi és leendő madártartó megismerje. Azon kevés papagájfajta egyike, amelyik mesterségesen való felnevelés esetén nem csak fióka korban kedves és ragaszkodó, hanem később, ivaréretten sem agresszív. Amennyiben párbaállítjuk, a kézzelnevelt egyedek többsége megbízható, jól nevelő madárszülőnek bizonyul. Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magas
- párban tartva volier javasolt
- más fajokkal együtt tartható

Tápláléka:
- földimogyoró, vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos és fehér napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, időnként dió, mogyoró
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség (a reszelt sárgarépa-főtt tojás alap, változatosan kiegészítve zöldségekkel, gyümölcsökkel, rizzsel, stb.), sajt


A kisebb termetű polytelis fajokhoz hasonlóan, a királypapagájok "alapból" szelíd, mérsekelten hangos madarak. Rágásigényük mérsékelt, így nem csak hogy favázas volierben is tarthatók, de szobamadárként a lakás berendezését sem kell tőlük különösebben nagy mértékben óvni. Bár egyes példányaik kifejezetten jó hangutánzók, inkább a fuvolázó hangok, dallamok megtanulását várjuk el tőlük. A hímek látványos tollazatukkal sok rajongót szereztek már látogatóink köréből is.
Mozgásigényük meglehetősen nagy, így tartásukra az vállalkozzon, aki vagy röpdét, vagy a kalit elhagyásának rendszeres lehetőségét tudja biztosítani.
A kiszínesedett hímek piros alapszínűek, szárnyuk zöld türkizszínű folttal, farcsíkjuk ultramarinkék. A tojó melle, feje zöld, a fiatalok a tojóra hasnlítanak.
A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. Kétéves koruban ivarérettek, a hímek két és fél éves korukra színesednek ki.
A költési időszaka kerti volierben március-június, a költéshez nagy méretű odút helyezzünk el, melynek optimális mérete: 30 x 50 cm alapterületű 80 cm magasságú, de van olyan párunk, amelyik a 35 x 35 x 50cm-es odút is elfogadta.