Kéksapkás papagáj, Princess of Wales
(polytelis alexandrae)

Ausztráliából származik, közeli rokona a sárgatorkú és a hegyi papagáj. Nem túl hangos, hidegtűrő, nyugodt, barátságos természetű papagáj.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magas
- párban tartva volier javasolt
- több pár, illetve más fajokkal együtt tartható

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, időnként dió, mogyoró
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Békés természetű, rokonszenves, mutatós papagáj.Időnként biztosítsunk számára különböző vastagságú friss faágakat,mozgásigényének kielégítéséhez pedig repülési lehetőséget. Kerti volierben érzi igazán jól magát. Viszonylag sokat tartózkodik a volier alján, szedeget a talajról, ezért legalább évenkénti féregtelenítést igényel, a fertőzési kockázattól függően. Fokozottan figyeljünk a környezetére, szemgyulladásra hajlamos fajta.
A hímek fején találjuk a nevüket is adó kék színezetet, mely a kiszínesedés után látható. Az ivarérett hím faroktolai hosszabbak a tojóénál
A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. Kétéves koruban ivarérettek, a hímek kb. 18 hónaposan színesednek ki.
A költési időszaka kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút ferdén helyezzünk el, mérete: 25 x 25 cm alapterületű 100 cm magasságú, de egyéb nagyméretű odut elfogadhat.