Hullámos papagáj

(melopsittacus undulatus)

Normál és standard (nagytestű) változatát évek óta szaporítjuk több féle színben. (kék, szürke, sárga, zöld stb. Szobamadárnak és tenyésztésre is ajánljuk.

Minimális helyigénye: - egyedül tartva 30 x 40 cm alapterületű

- párban tartva 40 x 60 cm alapterületű kalit
- volierben együtt tartható több pár, nimfákkal, rozellafélékkel (laposfarkúakkal), sándorfélékkel, egyes pinty fajtákkal

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, fürtösköles
- sárgarépa, alma, fűfélék, leveles fűzfagallyak
- lágyeleség - főtt tojás

Az egyedül tartott, főként hím madarak általában jó hangutánzók. A standard hullámosokra jellemző, hogy gyorsan megszelídülnek, tapasztalataink szerint a standard fiatalok eleve szelídebbek, szinte azonnal az emberhez szoknak.
8-10 hónapos korukbanban már ivarérettek, 1-1,5 éves korra (általában a költés után) érik el végleges méretüket.
Az alapfaj (normál hullámos) könnyen költésre bírható fészekalj átlagban 4-6 fióka, de esetenként előfordult a 9-es fióka szám is. Az érvénybe lévő standard előírásainak megfelelő madarak tenyésztése, szelekcilója ellenben szaktudást igényel, szaporasága elmarad a normál hullámostól. Az odu mérete: 15 x 15 cm alapterület,25 cm magas.
A kalitban fa ülőrudakat helyezzünk el, az aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. A kalit tisztántartásáról rendszeresen gondoskodjunk. Hangja nem zavaró, csicsergős, mozgékony madarak, hangutánzó készséggel. Élettartama a tartás minőségétől függően lehet akár 20 év is.