A fácánfélék tartása és tenyésztése
(frissítve: 2010. január 04.)

 

Az általunk tartott díszfácánok tartása, tenyésztése nagyrészt megegyező.
Minden faj hidegtűrő (a pávafácánok igényelnek búvóhelyet, tartós -10 fok alatti hőmérsékletnél) és takarmánya is közel azonos összetételű.

Az aranyfácánok minimális helyigénye páronként 5 m2 , az ezüst, nyerges és gyémánt fácánpároké 6 m2 , a király fácánpárt minimálisan 10 m2-en tartsuk.
A nálunk kialakított volierek hasonló szerkezeti felépítésűek(méreteik: 5-16 m2). A déli-délkeleti tájolású röpdesorok észak-északnyugat felöl zártak, félig hullámpalával fedettek. Költési helyként tojóláda esetenként kukoricaszár vagy nádkúp van elhelyezve, a lényeg, hogy a tojó zavartalanul tudja tojásait lerakni illetve kikölteni, búvóhelyként megfelel még a volierbe ültetett fenyő, vagy más NEM mérgező örökzöld.

A volierekbe a díszfácánok számára ülőrudak elhelyezése szükséges, főként az esti órákra szeretnek felgallyazni.

 

A fácánkakasok több tyúkkal is tarthatók, de az adott helyen tartható egyedek létszám a hely nagyságától függ. Több tyúkkal együtt tartva a tojások szedése javasolt, ugyanis nem biztosított a zavartalan kotlás, valamint gyakoribbá válhat a tojástörés (ennek elkerülése, illetve a tojók kimerülésének elkerülése érdekében folyamatosan gondoskodjunk ásványianyag utánpótlásról).
Párban tartva a tyúk gond nélkül kikeltheti a csibéket, elsősorban az aranyfácánok esetében figyeltünk meg a sikeres költést, nevelést. Egyes kakasok (pl. király) meglehetősen agresszíven viselkedhetnek a kikelt csirkékkel, melyeket ilyen esetben érdemes elválasztani.

A fiatalok rendkívül fehérjedús tápot (fácántápot, pulykatápot) igényelnek, kiegészítésként főtt tojást, túrót és apróra vágott fűféléket, salátát,zöldségeket kapnak, ahogy nőnek vegyesdara illetve aprómagokból álló keverék adható nekik.

A "klasszikus" díszfácánok kakasai általában 1,5 éves korukra színesednek ki, de a fülesfácánok, vadászfácánok, a hozzájuk közel álló királyfácán és a vele rokon fajták, pl. elliot, kb. 6 hónapos korukra. A fiatalok általában a tojóra hasonlítanak, bár fajtól függően 1-5 hónapos koruk közt állapítható meg az ivaruk.

Költési időszakuk: március-július, a fészekalj általában 9-14 tojásból áll, de egyes fajok tyúkjai szedés mellett a 30-40 darabot is lerakják.

 
Takarmányuk:
- kukorica, búza, pulykatáp, napraforgó, kevés köles, cirok, takarmányborsó és más aprómagok.
- reszelt, összevágott zöldségfélék, alma, zöldeleség

További információkat a Cikkek címszó alatt, fácánokról szóló írásainkban találhat.