.TA {scrollbar-3dlight-color:; scrollbar-arrow-color:#000000; scrollbar-base-color:#891619; scrollbar-darkshadow-color:; scrollbar-face-color:; scrollbar-highlight-color:; scrollbar-shadow-color:}

Énekes papagáj
(psephotus haematonotus)

Az énekes papagáj az ausztráliai laposfarkú papagájok közé tartozik. Több féle színváltozatuk létezik; a '70-es években megjelent sárga(később ezt a színváltozatot nevezik izabellának), majd az elmúlt években gyorsan terjed kék,lutínó és számos más színváltozata.


Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 40 x 60 cm alapterületű 60 cm magasságú
- párban tartva: 60 x 100 cm alapterületű 60 cm magasságú
- volierben együtt tartható hullámossal, nimfával, polytelis fajokkal, viszont más laposfarkú papagájjal összeférhetetlen.

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, stb.
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék
- lágyeleség - (főtt tojás, sárgarépa,stb.)


Legtöbb hangja kellemes füttyökből áll, szelidítve dallamokat megtanulhat. Mivel viszonylag agresszívek tudnak lenni, nem tanácsos a tömegben való tartásuk (Gálos István bólyi tenyésztőnek sikerült kolóniás tenyészállományt kialakítania, ahol a beltenyészet következtében számos érdekes színváltozat jelent meg) , illetve érdemes a kalit-röpde szomszédjaikat megválogatni. Általában párokban tartott papagájfajta. A tojók egyszerűbb színűek, fakóbbak.

Ügyeljünk a férőhely tisztán tartására, időnként friss faágakat helyezzünk el a kalitban.
A kalitka aljára tiszta, átszitált folyami homokot szórjunk. Könnyebb a takarítás és ha kiegészítjük némi ásványianyagot tartalmazó készítménnyel (pl Zeo-vit), akkor ezáltal a szükséges ásványokhoz hozzájut a madár, valamint az emésztését elősegítő szemcséket is fel tudja szedegetni. A fiatalok ivara a kitollasodást követően már jól megkülönböztethető. Egy éves korukra válnak ivaréretté.


A költési időszaka kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, melynek mérete: 20 x 20 cm alapterületű 30 cm magasságú. Egyébként megfelelő körülményeket biztosítva költés egész évben várható, akár egy évben többször is.