A papagájok, de
még a pintyek, fácánok és egyéb
díszmadarak költési kedvének
ösztönzéséhez, valamint a teljesebb
ellátás érdekében adunk
csíráztatott magvakat. A téli
időszakban csak ritkán, heti 1
alkalommal, vagy ritkábban kapnak, a
tavasz közeledtével 2-3 naponta
kínáljuk fel kiegészítőként a
duzzasztott, vagy csírás magvakat.
A csírás magok, termések kedvező
hatásainak köszönhetően (pl. „E”
vitamin forrás) nagyban hozzájárulnak
a költési kedv felélesztéséhez,
sikeres költéshez. Azon fajták, ahol
évente többször is várható
szaporulat (törpepapagáj, kecske,
hullámos, nimfa) és folyamatosan meg
vannak a költés kedvező körülményei
(fény, odú, megfelelő hőmérséklet)
gyakrabban kaphatják.
A fiatal, éppen önállósodó
papagájfiókák a csiráztatott vagy
duzzasztott magokat tudják könnyebben
elfogyasztani, így szoknak át a száraz
mageleségre. A pintyfélék néhány
keményebb héjú magot csak felpuhítva
tudnak megenni, miként a természetben
félérett állapotban.
Csíráztatásra a legtöbb
takarmányboltban könnyen beszerezhető
gabona félék kiválóan megfelelnek:
búza, tritikálé, zab, de többek közt
lehet kendermagot, kölest, szeklicét,
napraforgót is csíráztatva etetni.
Tapasztalataink szerint azok a hüvelyes
növények termései szintén adhatók
csíráztva, melyek szárított formában
nehezen emészthetők lennének a
papagájok számára.
FONTOS: A pár napos csírával
rendelkező mag alapos mosás után
kerülhet a madaraink elé. Dohos, vagy
nagyon erjedt, savanyú, rothadásnak
indult mag etetése káros!
A csiráztatás remek próba
magkeverékünk tesztelésére,
amennyiben pár napon belül nem indulnak
be a magok, úgy beltartalmuk gyenge
minőségű, esetleg túl régiek, nem
megfelelően kezeltek.
Ha tovább
hagyjuk fejlődni a csírás magokat,
akkor zöldeleségként etethetőek
(lásd. Luca-napi búza).
Csíráztatási
folyamat:
- Lapos, jól
tisztítható edénybe néhány centi
magot teszünk (ha túl vastagon van a
mag, akkor bepálhat, berohadhat, hacsak
nem forgatjuk át naponta többször)
- A magot (keveréket) langyosvízzel
átöblítjük és 10-30 percig annyi
vízben hagyjuk, ami teljesen ellepi.
- A felszívódás után leöntjük a
magokról a vizet, szükség esetén mág
átöblítjük, majd letakarjuk és
szobahőmérsékletű helyre tesszük
- Másnap akár már etethető a
megmosott puha mag, előtt azonban
mindenképp érdemes átmosni tiszta
vízzel, visszatakarva folytatjuk a
csírázási folyamatot és következő
nap immár alaposabb (2-3 léből)
átöblítés után a csíráztatott mag
elkészült. Amit nem etetünk egyszerre
fel, azt tovább hagyhatjuk fejlődni,
tavaszi időszakban naponta is adható a
madarunknak, de vigyázzuk, a korai
intenzív etetés beindíthatja a
hormonháztartást, ami a hímek
agresszív párzási kedvéhez vezethet.
Átgondolt alkalmazásával madarunk
igazán változatos táplálást
biztosíthatjuk, a csírás gabona a
lágyeleségbe is belekeverhető
lecsepegtetés után.
.
|