.TA {scrollbar-3dlight-color:; scrollbar-arrow-color:#000000; scrollbar-base-color:#891619; scrollbar-darkshadow-color:; scrollbar-face-color:; scrollbar-highlight-color:; scrollbar-shadow-color:}

Sárgatorkú papagáj, barraband
(polytelis swainsonii)

Nem túl hangos, hidegtűrő, de huzatra érzékeny, nyugodt természetű, mozgás igényes papagáj. Ausztráliából származó fajta.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 60 x 100 cm alapterületű 100 cm magas
- párban tartva volier javasolt
- több pár, illetve más madarakkal is együtt tartható


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles, cirok, búza, árpa, alkalmanként némi dió, mogyoró,stb.
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, összeségében nem tartozik a nagy gyümölcsigényű papagájok közé
- lágyeleség (főtt tojás, sajt, sárgarépa, stb,)


Békés természetű, mutatós, rokonszenves, játékos, mozgékony papagáj, a polytelisekre jellemzően arányos, kis csőrrel. Nem túl hangos, hangutánzó készsége emberi szavak megtanulására is kiterjedhet. Ha mód van rá szeret repülni, ezért főként röpdés-volieres elhelyezést igényel. Időnként biztosítsunk számára különböző vastagságú friss faágakat, melyek űlőrúdnak és csőrkoptatásnak egyaránt megfelelnek.
A hímek mutatós szinezetűek. Az arc környék sárga, ezt a nyaknál egy piros szinű sáv zárja le. A tojók kevésbé élénkzöldek, tollazatukon a kékes - szürkészöldes színek is megtalálhatók. Ismereteink szerint csupán két színmutációt sikerült rögzíteni ennél a fajtánál: izabella, opalin.
A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. Kétéves koruban ivarérettek, a hímek másfél éves korukra színesednek ki.
A költési időszaka kerti volierben március-június, a költéshez megfelelő méretű odút helyezzünk el, mérete: 30 x 30 cm alapterületű 100 cm magasságú, de egyedtől függően más nagyméretű, mély odut is elfogadhat.