.TA {scrollbar-3dlight-color:; scrollbar-arrow-color:#000000; scrollbar-base-color:#891619; scrollbar-darkshadow-color:; scrollbar-face-color:; scrollbar-highlight-color:; scrollbar-shadow-color:}

Barnafülű papagáj
(pyrrhura frontalis)

Néha kissé hangos, szívós, nagy rágásigényű madár.Származási helye Dél-Amerika, az aratingákhoz és a többi pyrrhura fajhoz hasonlóan az ékfarkúak közé tartozik.

Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 30 x 60 cm alapterületű 60 cm magas
- párban tartva 60 x 100 cm alapterületű 70 cm magas
- több pár együtt tartható


Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
- kevés kendermag, cirok, búza, árpa, dió, mogyoró
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék
- lágyeleség, időnként főtt tojás, sajt


Kíváncsi, barátságos papagáj, jó hangutánzó készséggel, jól szelídíthető. Kézszelíd példányai is hajlamossak néha egy kis csipkelődésre. Időnként biztosítsunk számára különböző vastagságú frissen vágott faágakat.
A nemek közti különbség szakértői vizsgálattal állapítható meg, sokszor a gyakorlott szemet is becsapják viselkedésükkel.
A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében. Kétéves koruban ivarérettek.
A költésére az év bármely szakában számíthatunk, amennyiben biztosítjuk a körülményeket, kerti volierben március-június. A költéshez megfelelő odú mérete: 20 x 25 cm alapterületű 30 cm magasságú, legmegfelelőbb a kivájt fatörzs. A párok általában az odúban alszanak. Árfekvése kedvező, és a hangján kívül optimálisak a tulajdonságai szobamadársághoz.